fredag 19 november 2010

Vad vill Ryssland – egentligen?


I helgen är det NATO toppmöte i Lissabon. Det lovar gott i så motto att Ryssland och Nato avser hitta former för att samarbeta. De forna tidernas maktbalans mellan Warsawapakten och NATO är ju numera ett minne blott.

Å andra sidan blir jag inte riktigt klok på vad Ryssland faktiskt vill, vart de är på väg samt hur de agerar. I våras fick vår Statsminister en ordentlig reprimand för att vi huserar terrorister i Sverige. Vissa maktpåstötningar har använts vid etableringen av Northstream ledningen utanför Gotland. I våras så blev det visst "fniss" på diverse bloggar, då det framkom att Pravda publicerade en artikel om att Sverige är det största hotet i Östersjöområdet… Nu är väl kanske inte Pravda det bästa sanningsvittnet.

Börjar man fundera på vad Ryssland faktiskt gjorde i Georgien och varför – så blir det en komplicerad bild. En spekulation på detta tema har lanserats i bloggen Cornucopia. Man kan le lite åt den något fictionorienterade beskrivningen, men allvarligt talat – är det helt orealistiskt? Egentligen inte, men troligen behövs det inte så mycket besvär för att åstadkomma syftet.

Dock är jag positiv till alla former av mångfald, i detta sammanhang att NATO och Ryssland faktiskt för en dialog. Som General Marshall sa en gång ”Bättre med en fiende inne i tältet som pissar ut, än en fiende utanför som pissar in”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar