måndag 8 november 2010

Övervakad?

När jag först noterade om den amerikanska övervakningen i Norge, flåt "spioneriet" - så var det bara en tidsfråga innan debatten skulle komma till Sverige.

Men ärligt talat, det som kommit fram hitills är ju i sammanhanget löjligt att uppröra sig över. Tänk om befolkningen får reda på vad som verkligen övervakas. Det vore riktigt smaskigt - men det finns nog allt för många intressenter som inte vill att det skall komma ut.

Låt mig ge ett exempel:
För några år sedan reste en fd kollega till USA. Vid ankomsten till USA så blev han hämtad på planet av uniformerad personal. Därefter förd till förhör av immigrationsmyndigheten i särskilt rum. Ärendet handlade om att personen ifråga hade rest med ett stulet pass. Dock var det hans eget, men det var rapporterat förlorat i Sverige. Vad hade hänt, jo:
  1. Pass försvunnet i Sverige. Det blir automatiskt registrerat som förlorat och uppgifter loggas om detta
  2. Nytt pass beställs och utfärdas i Sverige
  3. Innan det nya passet upphämtas, så hittar personen det gamla "försvunna" passet
  4. Det försvunna passet används för resan till USA
  5. Passage i Tullen i Sverige ger ingen signal om att något är fel
  6. I USA noterar de att en passagerare på flyg till USA reser med ett registrerat förlorat pass, som nu helt plötsligt används - misstankegraden höjs...

Min chockade kollega inser efter någon timme vad det hela handlar om. Den amerikanska förhörstaktiken är "rakt på" det som de anser vara ärendet, så kollegan har lite svårt att koppla att hans egna pass är stulet.
När han således inser problematiken, så undrar immigrationskontrollanten varför han inte har hämtat ut sitt "riktiga" pass på polisstationen. Det ankom ju si och så datum och har legat där si och så länge...

Det skall erkännas att min kollega är lite av en slarver med just denna typ av detaljer. Det intressanta är dock i mitt tycke:
  • US Immigration vet att du är på väg till USA (detta var före ETSA)
  • US Immigration vet status kring det passet du reser på
  • US Immigration vet vid vilken polisstation ditt förnyade pass finns för avhämtning

Så lite fotografering och anteckningar, det är väl inget - de har bättre koll än så...
Någon som sett "Enemy of the State"? Det är inte så mycket sci-fi som man kan tro :-)

Foliehatt av...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar