torsdag 13 januari 2011

Work arounds..

Det finns åtskilliga exempel där "busarna" ligger steget före "de goda". Tänker förstås på doping, spam, datorvirus, skimning osv. I dessa fall handlar det om olagligheter. I andra fall lander det nog mera på det "moraliska kontot" där förmodligen de flesta av oss har väldigt olika uppfattningar beroende på den värdegrund vi har växt upp med.

Det senaste exemplet på en "work around" är Ratslibris, där kreativiteten är stor och företaget i fråga har hittat en lösning för att komma runt den uppdaterade Kreditupplysningslagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Allas vår "snaskburk" där vi tidigare kunde kolla "hur mycket tjänar grannen", "var ligger du i löneligan" osv. Eller som de själva utrycker det:

"Ratlibris är en ny bokhandel på nätet med ekonomisk information om privatpersoner och företag"

Kreativiteten i workarounden är att de trycker periodiska kataloger, som du sedan kan köpa rätten till att läsa. Då behöver inte Ratsit skicka ut någon kopia till omfrågad, vilket är vad den nya lagstiftningen nämnd ovan syftade till. Det finurliga är att denna "bokhandel" omfattas av Tryckfrihetsförordningen och därmed är grundlagsskyddad. Hur skall de nu komma åt dem? Jag gissar att Ratsit har vridit och vänt på detta med sina jurister och nu får några tjänstemän på Datainspektionen säkerligen i uppdrag att täppa till denna "work around".

Jag uttrycker mitt gillande för lösningen, men är ointresserad av tjänsten. Deklarerad inkomst är ju som bekant inte samma sak som lön....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar