fredag 14 januari 2011

Bor du i en Greklandskommun?

I en debattartikel i dagens DI, myntar Hans Jensevik från Svensk Kommunrating begreppet "Greklandskommuner". Det handlar alltså om kommuner som anses ha en kombination av hög nettoskuld/innevånare ("nettoförpliktelse") och lågförmögna innevånare. Det senare handlar helt enkelt om tåligheten att hantera en större skattehöjning för att amortera kommunens skulder.

Alla landets 290 kommuner är listade och du kan se hur stor nettoförpliktelse du har i det fall kommunen går i konkurs. I värsta fallet så handlar nettoförpliktelsen om 105.634 SEK per innevånare. Den "bästa" kommunen i Sverige har 3.896 SEK per innevånare. Nåja, nu är väl inte konkurs så troligt - istället så vi ju i sann demokratisk anda ett så kallat skatteutjämningssystem. Det vill säga de rika kommuner som skött sig får betala för de som inte skött sig. Nu finns det en motion om att ändra på det, tiden får utvisa hur det blir.

Här finns en blänkare kring det hela och listan över "Greklandskommunerna". För mer detaljerat underlag och tabeller över alla 290 kommuner finns ett publicerat utdrag av en publikation. i denna hittar jag något i mitt tycke intressant - alla Greklandskommuner har en kraftig röd/vänster majoritet. Hmmm... say no more? Visst finns det likvärdig majoritet i andra kommuner också där bilden inte är lika illa, men jag tror inte det är en slump hur hushållningen har skötts.

Underlaget är baserat på information från 2009, så visst kan bilden ha förändrats något senaste året - men inte troligt att det är gigantiskt stora rörelser. Sista "caveat" är kring kommuner med stora industrier. Som jag förstår analysen så kan större industrier "bära" upp en kommunrating till en bättre nivå än den faktiskt är. Mot den bilden förstår jag bättre Socialdemokraternas industripolitik och intresse att skjuta till pengar till sjuka verksamheter i mindre kommuner.


Hur ser det ut i din kommun? Hur stor är din skuld?

För mer bakgrund kring Greklandskrisen och de så kallade PIGS länderna (han har tom en utökad lista BIGPISFUKJUS) rekommenderas bloggrannen Cornucopia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar