fredag 28 januari 2011

Vem skall man tro på?

DN tar idag som första(?) gammelmedia-tidning upp det faktum att vi har en bostadsbubbla igen. Senast var ju som bekant tidigt 90-tal. För en utmärkt radiodokumentär om det senare så hänvisas hit.

I blogosfären så har ju bostadsbubblan diskuterats flitigt och vi väntar snarare på när det skall ske? Dvs när faller priserna. För utförlig information om varför vi har en bubbla, så har Flute varit enastående att jämföra bostadspriser i Norden osv, samt förstås Cornucopia som kan i reella termer beskriva varför bubblan är nära.

Intressant som motpol är då förstås att konstatera att vice Riksbankschef, Lars Nylund i ett seminarium i Fastigägarnas regi menade på att det inte finns någon bubbla, men att riskerna kan öka. Han menar istället att litet byggande, stigande inkomster och sjunkande ränta är orsaker som har lett till prisuppgången. Förvisso faktorer som spelar in, men han själv är ju i högsta grad involverad i att påverka räntenivån.

Jag tror istället att slutklämmen i notisen är skälet till varför han inte vill uttrycka sig om en bubbla:
Han sade att ett problem för de svenska bankerna är om utlandet tror att det finns risk för en svensk bostadsbubbla, vilket skulle göra bankernas utländska finansiering dyrare.
"Det är allvarligt nog för de svenska bankerna eftersom de har så stor upplåning i utlandet", sade Lars Nyberg.
Som bekant så är ju våra banker krafigt exponerade utomlands, samtidigt som vi bankkunder i Sverige aldrig har haft en högre belåning - och den är stigande om än med lägre takt..

När bubblan spricker, blir fallet kraftigt - så länge politiker och andra ledande beslutsfattare som kan ändra denna inriktning blundar för det, så kommer vi fortsätta stiga i belåningen - 90-tals krisen kan därmed vara en bris som jämförelse.. tiden får utvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar