tisdag 10 maj 2011

Håll fingrarna borta från syltburken!

Så kan det noteras att "Tomhylsan" Sten Tolgfors, Försvarsminister, har börjat lova jobb till höger och vänster. Självfallet måste den stora ledaren Juholt kontra och går ett snäpp längre och pratar om vilka teknikområden som är viktiga för Försvarsmakten.

Ehh? Har inte Försvarsmakten något att säga till om här?

Kan låta er veta med en gång - jag är positiv till ett starkt försvar och tycker "omvandlingen" gått lite för långt. Pendeln måste tillbaka. Ett försvar hör liksom till en suverän stat. Å andra sidan är vi ju medlemmar i EU och därmed råder solidaritetsförklaringen - alla lovar hjälpa till om någon är utsatt. MEN, jag tycker det råder en väl naiv syn på Sveriges roll i världen. Om storpolitiken slår till så är Sverige något som kan offras. Lär av historien, liknande situationer har hänt tidigare.

Nåväl, vad är det nu som lovas? Jo, i tur och ordning:
Tolgfors lovar specifika jobb. Närmare bestämt fördelningen av 16000 jobb inom försvaret. P7 i Revinge har dragit en vinstlott, likaså A9 och I19 i Boden samt P4/MSS i Skövde. Visserligen är detta preliminära siffror och i perioden 2017-2019, så det är inte direkt imorgon utan i övermorgon... Hitills har det rekryterats 5500 jobb.
Min fråga här är kort och gott - varför är det inte Försvarsmakten som kommunicerar detta? Förhoppningsvis har det åtminstone varit med i loopen, men jag undrar jag..

Så då över till Juholt. Han var igår i Karlskrona (f.ö. det ligger i Blekinge och är grannlän till Kalmar län där Juholt har sitt ursprung) och deltog där i ett försvarsseminarium. I sitt anförande framförde han sin åsikt att Sverige skall investera inom områden där Sverige är världsledande. Som exempel nämndes undervattensteknik (Kockums som tillverkar ubåtar har verksamhet i Karlskrona) som ett bra exempel och där "stridsvagnar" och helikoptrar är dåliga exempel. Dock är det ingen ny tes - detta drev han även som inspel i samband med Folk & Försvars rikskonferens i början på året. Slutklämmen på anförandet var  förstås att Regeringen gör fel och att det riskerar påverka viktiga områden som Sjö och Luft.

Detta är förstås ren och skär lobbyverksamhet. Juholt vet mycket väl vilket starkt fäste sydöstra Sverige är för vänsterfalangen - tom lite väl vänstervridet. Så fiska röster tidigt är viktigt. Han vet också från sin tid i Försvarsutskottet vilken roll Investor spelar med Saab kring flygområdet och där är det också viktigt att göra de flesta nöjda. Alltså måste något offras - det blir landområdet. "Stridsvagnar" (ibland åker nog CV90 med av bara farten i den definitionen). Ety, Investor lobbar för Saab och HMK för Kockums som den gamla amiral han är..

Vem kommer idag ihåg att det svenska ubåtsvapnet för några år sedan var på väg att skrotas helt, för att helt plötsligt kovändas och numera vara ett satsningsområde? Det var knappast Försvarsmakten som rådde över det, utan är en politisk fråga.

Snälla politiker - kan ni hålla fingrarna borta och låta Försvarsmakten göra sitt jobb?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar